На Западния фронт нищо ново. Обратният път - Ерих Мария Ремарк

На Западния фронт нищо ново. Обратният път - Ерих Мария Ремарк

Цена: 10 лв

Рейтинг на продавача: 
 3  (от 2 продажби)
Виж повече за рейтинга на продавача »

Две класики на Ерих Мария Ремарк обединени в общо издание. Посветени на ужасите на Първата световна война, те отразяват човеколюбието на писателя и не спестяват на читателя нищо от тежкия живот в окопите. Това са книги за едно изгубено поколение, чийто живот е унищожен от войната. Всичко човешко им е отнето, а това, което все пак успяват да си върнат, е жестоко изкривено и обезобразено.
След ужаса на окопите в „На западния фронт нищо ново“ следват безуспешните опити на войниците да се завърнат към цивилния живот в „Обратният път“, в една пречупена от войната страна.
Антивоенния характер на книгите на Ремарк става причина те да са сред изгорените от нацистите произведения на изкуството почти веднага след идването на Хитлер на влат. Германският автор е обвинен в „безжизнен, механичен пацифизъм“. Той обаче не се определя като проповедник или морализатор: „“Не желая нито да убеждавам, нито да увещавам, или да възпитавам своите читатели. Описвам онова, което ме вълнува.“
Водихме война срещу самите себе си, без да го знаем! И всеки точен изстрел улучваше някого от нас! Чуй ме, ще ти го изкрещя в ушите: младежта на света тръгна на бой и във всяка страна вярваше, че се бори за свобода! И във всяка страна я излъгаха и злоупотребиха с нея, във всяка страна тя се сражаваше за интереси вместо за идеали, във всяка страна я покосяваха куршуми и тя се самоизтребваше! Нима не проумяваш? Съществува една-единствена борба: борбата срещу лъжата, половинчатостта, компромиса, срещу отживялото!
Нацисткото правителство забранява романа през 1933 г. заради бруталността при описанието на Първата световна война.
Книгата е издадена през 1989 г, преводач Емилия Драганова/Никола Георгиев, 429 страници, меки корици, отлично състояние, нечетена книга.


Състояние на книгата:  Отлично

Опции за доставка:
Еконт или Спиди, опция преглед, наложен платеж, за сметка на купувача
Изпрати съобщение/запитване към продавача »
 

Търсене на книги: