Преди да замлъкна - Илко Минев Преди да замлъкна - Илко Минев

Преди да замлъкна - Илко Минев

Цена: 30 лв

Рейтинг на продавача: 
 3  (от 2 продажби)
Виж повече за рейтинга на продавача »

„Преди да замлъкна” е първата книга на Илко Минев и е посветена на предците му, които през 1943 г. се спасяват от Холокоста и бягат от България в далечна Бразилия, благодарение на никому неизвестния у нас Алберт Гьоринг, брат на фашисткия палач Херман Гьоринг.Книгата пресъздава непозната история, разкриваща частичка от епопеята за спасяването на 50-те хиляди български евреи от газовите камери по време на нацисткото владичество в Европа. Лико Хазан, героят на този роман, докато е затворник в лагер за принудителен труд в България през Втората световна война не би могъл дори да си представи, че един ден ще има много по-добър живот в далечната и мистериозна Амазония. Разделен от брат си, младият затворник Лико има късмета да се се сдобие с могъщи покровители, които му помагат да избяга в неутрална Турция. На път за там среща друга бежанка – Берта, любовта на живота му. По силата на съдбата и чистата случайност двамата започват своя нов живот във влажна и знойна Амазония, докато братът на Лико остава в България, която вече е сателит на Съветския съюз.
Лико разказва историята си с естествения език на човек, борил се, страдал, печелил и губил безчет битки в безпощадната борба за оцеляване, като напълно осъзнава важността и значението на документално звучащия си разказ.
„Преди да замлъкна” не е типичен исторически роман, макар че пресъздава по прелестен начин обстановки и епохи от близкото минало. Повествованието изнася любопитни детайли за геополитическото завземане на Амазония от португалци, англичани, евреи, араби и най-вече хора от бразилския Североизток. Те бързо се приобщават към индианците и така се образува очарователната амазонска мешавица. Илко Минев е описал не само значими факти и събития, но и преживявания, чувства и любовни истории, които изненадват читателя с писателското си майсторство, простотата и човечността, които струят от всеки ред.
Книгата е издадена през 2014 г. от изд. Синева, превод от португалски Йоерданка ду Насимнту и Момчил Инджов.


Състояние на книгата:  Отлично

Опции за доставка:
Еконт, опция преглед, за сметка на купувача
Изпрати съобщение/запитване към продавача »
 

Търсене на книги: