Ървин Уелш - Лепило

Ървин Уелш - Лепило

Цена: 10 лв

Рейтинг на продавача:  няма рейтинг

ЛЕПИЛО (издадена в оригинал май' 2001) разказва историите на четири много различни момчета, израстващи в единбургските панелни квартали, за тяхната преданост, общи изживявания - и тайни - които ги задържат като "слепени" заедно до тридесетте им години - 2001. Четири момчета, които постепенно стават мъже: Лимонадения Тери, гнусящият се от работа сваляч, с буйна, гарваново черна къдрава коса, спец по обирите; Били или Бизнес Биръл - боксьорът: целенасочен, съсредоточен, който знае как да използва силните си страни и силните на деня; русия до бяло Карл - "момчето от рекламата за бял шоколад" - Милки Бар Кид, по-късно нашумял DJ, който следва собствения си саундтрак; обречения Гали - който явно е роден с по-нежна кожа от останалите и на всеки ъгъл го очаква истинска катастрофа.

Докато наблюдаваме техните съдби от седемдесетте до новия 21 век - от пънка до техното, от кокаина до екстазито - виждаме жестоката им борба да се отърсят от тежестта на предопределящите съдбите им класа и култура, конкуренцията на себеподобните си, натискът на родителите - синовете им да постигнат повече от самите тях в живота. Четиримата ги свързва приятелството между блоковете, бившето училище и едновременно с това желанието им да се отърват и от двете. Ненарушимият им кодекс на лоялността е "моралът на улицата" - винаги заставай зад приятелите си, не удряй жена и най-важното никога, никога не топи приятел или враг - пред полицията, профсъюзите, социалните служби, училището и всяка друга институция в тази страна.

Въпреки обема и амбицията на романа, ЛЕПИЛО носи обичайните за Уелш трескав ритъм и хъс, рязък диалог, нецензурирани ситуации и черен, много черен хумор. В същото време ЛЕПИЛО е много зряла книга - за съзряването, за начина, по който изживяваме живота си и какво ни се случва когато цели парчета от него започват буквално да се "отлепят".

Главите иронично са разделени на версиите WINDOWS - от WINDOWS'70 до WINDOWS'00 като барометър на глобализираното съвремие и шега с изобилието от прозорци в панелните блокове.

В романа има епизодични срещи както с герои от "Трейнспотинг" - Спъд Мърфи и Рентън, така и от "Гавра" - злощастният адвокат и вечните му номера.

Уелш не е пропуснал да излее жлъч по американската музикална индустрия и един от най-забавните образи е анорексичката Катрин Джойнър - световно известна соул певица в края на кариерата си, чиято комична среща с Лимонадения Тери на Единбургския фестивал дава нов тласък на кариерата и живота й. Топологията на романа е безкрайно разнообразна - от Единбург и Лондон, през Световното по футбол в Италия, прословутия октомврийски Бирфест в Германия и даже Австралия.

Състояние на книгата:  Добро

Опции за доставка:
Еконт, лична доставка в района на кв. Павлово или на адрес срещу 3 лв. за доставката
Изпрати съобщение/запитване към продавача »
 

Търсене на книги: