ОБЯВИ ЗА РАБОТА      АПАРТАМЕНТИ ПОД НАЕМ
Диалект на българите-католици (Северен павликянски говор) - Нено Неделчев Диалект на българите-католици (Северен павликянски говор) - Нено Неделчев Диалект на българите-католици (Северен павликянски говор) - Нено Неделчев

Диалект на българите-католици (Северен павликянски говор) - Нено Неделчев

Цена: 30 лв

Рейтинг на продавача: 
 3  (от 2 продажби)
Виж повече за рейтинга на продавача »

Книгата е граматично описание, обхващащо исторически звукови помени, морфологични, акцентологични и синтактични особености на старинния павликянски диалект от Северна България, който се е отделил преди повече от 500 години от павликянския диалект на крайпловдивските села и е тясно свързан с родопските говори. Привежда се изобилен езиков материал, чрез анализа на който се разкриват в пълнота, както всички диалектни закономерности на диалектната система в съвременното й състояние, проследява се историческото й развитие и се сравнява с останалите диалекти от павликянската диалектна група, които битуват в границите на българското езиково землище, а така също и вън от тях. Определя се чрез нова научна класификация и мястото на диалекта в неразкъсваемата верига на диалектите на единния в миналото и днес български език.
Потомците на някогашните павликяни (от началото на 17 век) днес са католици. Тяхната историческа съдба е твърде усложнена, но неотделима от съдбата на целокупния български народ и тя е проследена по необходимост накратко в уводната глава на книгата.
Автентичният материал и неговото прецизно научно интерпретиране в книгата я правят интересна за широк кръг от читатели – езиковеди – българисти, слависти, балканисти, а също така и за историци – краеведи, свещенослужители, преподаватели, студенти, интелигенти и родолюбци.
Авторът на книгата, кандидатът на филологическите науки Нено Неделчев работи в системата на образованието към издаване на книгата. Книгата е обсъдена в Секция по българска диалектология и лингвистична география на Института за български език при БАН и е препоръчана за печат.
Книгата е издадена през 1994 г, съдържа 321 стр, меки корици, първо издание, отлично състояние.


Състояние на книгата:  Отлично

Опции за доставка:
Еконт или Спиди, за сметка на купувача, опция преглед, наложен платеж




Изпрати съобщение/запитване към продавача »
 

Търсене на книги: