ОБЯВИ ЗА РАБОТА      АПАРТАМЕНТИ ПОД НАЕМ
Хроника Хроника Хроника

Хроника

Цена: 2 лв

Рейтинг на продавача:  няма рейтинг

Обложката на книгата е доста захабена, страниците са пожълтели по краищата, а отвътре има дарствен надпис и печат. Книжното тяло е много добре запазено, без подчертаван текст, без разлепяния и липси. Рядко издание!
Автор: Петер Илемницки; Твърди корици; 264 стр.; година на издаване: 1976

За първи път българският читател се среща с Петер Илемницки преди четвърт век. В романите му "Нива неорана" и "Бучка захар", преведени на български 1949, 1950 г., ние открихме още един творец, въодушевен от идеите на Великата октомврийска революция, отразил в произведенията си най-важната особеност на нашата епоха - приобщаването на трудовите хора към идеалите на социализма.
След 25 години българският читател отново се среща с Илемницки, с неговия последен роман "Хроника", посветен на борбата на словашкия народ срещу фашизма, на словашкото народно въстание. "Хроника" заема особено място в творчеството на Илемницки, защото е почти единствената му творба, написана не по негови лични впечатления на участник в събитията, а по разкази на очевидци и документи. Но "Хроника" ни завладява с една абсолютна достоверност, чиято тайна се крие в последователното изтъкване на фактическата страна на събитията.
Според в. Минач в съвременната словашка литература "Хроника" на Илемницки е изиграла роля на "разкрепостено слово". Илемницки за първи път показва истинския герой на въстанието, "простия, непатетичен човек, който знае какъв момент е настъпил, знае, че трябва да се бори не на живот, а на смърт, знае за какво да се бори, против кого да се бори".

Състояние на книгата:  Добро

Опции за доставка:
Изпращам със Speedy или Еконт с наложен платеж за сметка на купувача. За София може и лична среща. ☺




Изпрати съобщение/запитване към продавача »
 

Търсене на книги: